‪Google+‬‏ ‪Google+‬‏
כמה מילים על הנושאים החשובים באמת.
לפניות, שאלות, בקשות וסתם להגיד שלום - אשמח אם תיצרו איתי קשר בכתובת israelmakeupblog@gmail.com

4.6.2018

ויטמין סי - כל מה שצריך לדעת

אם יש רכיב שהפך להיות סופר סטאר בשנים האחרונות, זה ללא ספק ויטמין סי. 
פתאום הוא צץ בכל מקום, וכל מוצר טיפוח שמכיל אותו מכריז על יכולות כמעט על אנושיות - להבהיר, להחליק, להעלים, לתקן, להביא שלום עולמי.
אבל מהו בעצם ויטמין סי? והאם זה אותו ויטמין סי שאפשר למצוא בתפוזים? ומה היתרונות שלו בכלל? הרבה שאלות צצות סביב רכיבים שנהיית סביבם תחושה של "רכיב על", ועל כן הפוסט יהיה מוקדש רק לרכיב אחד ויחיד - ויטמין סי, מי אתה ומה אתה בכלל?


ויטמין סי ברכיבי טיפוח
ויטמין סי שייך למשפחת החומצות, אבל עומד בקטגוריה משל עצמו (לא נכלל במשפחה של חומצות AHA, BHA, או PHA). לדעתי, הדבר החשוב ביותר לדעת לגבי ויטמין סי, זה איך מזהים אותו ברשימת המרכיבים. יש כל כך הרבה מוצרים שמתפארים בויטמין סי, כשבפועל זה נמצא בהם בכמות שאין לה שום השפעה ולכן חשוב לדעת לבחור מוצר שבאמת תוכלו לראות ממנו תוצאות. 
התצורה הנפוצה ביותר של ויטמין סי היא - Ascorbic acid, כלומר, חומצה אסקורבית. תחפשו את הרכיב הזה באחד מ-5 המקומות הראשונים במוצר טיפוח שאמור להכיל ויטמין סי, ואתן מסודרות. ככל שהמיקום של הרכיב נמצא גבוה יותר, כך תהיה לו השפעה משמעותית יותר על העור.
נגזרות נוספות של ויטמין סי שמופיעות ברשימות מרכיבים הן - Magnesium ascorbyl phosphate, L-ascorbic acid, Tetrahexyldecyl ascorbate, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl glucosamine, Ascorbyl tetraisopalmitate. 

מה היתרונות של ויטמין סי?
לויטמין סי יש שני יתרונות עיקריים - הבהרה ונוגד חימצון. לגבי הנושא של הבהרה, אני לא מרגישה שצריך לתת הרבה הסברים. כל אחת מכירה את התופעה של סימנים שנשארים לנו על הפנים מפצעונים ומהשמש, ובאופן כללי, לאורך השנים, הפנים מאבדות מהגוון האחיד שלהן. ויטמין סי הוא אחד הרכיבים המובילים להבהרה של העור ומסייע בטשטוש פגמים וסימנים. 
הנושא של נוגד חמצון הוא קצת עמום יותר. כולנו יודעות לדקלם "נוגד חמצון, נוגד חמצון", אבל מה זה בעצם אומר? כשמתייחסים לנוגדי חימצון במוצרי סקין קייר, הכוונה לרכיבים שמסייעים לעור להתמודד עם "התקפות" של סביבת החיים המודרנית, ובעיקר זיהום אויר. אם אתן גרות בכפר פסטורלי ומרוחק, יכול להיות שהנושא של נוגדי חמצון פחות רלוונטי עבורכן, אבל רובנו מתגוררות בעיר כזו או אחרת, ובמיוחד בארץ ישראל הקטנה והצפופה זיהום האויר העירוני הוא היסטרי. בדומה לחלב שמשאירים מחוץ למקרר ומחמיץ, כך גם העור שלנו כשהוא בא במגע יום יומי עם האויר הלא הכי נקי שאנחנו נושמות, עובר תהליך דומה של חימצון שגורם לו "להתקלקל". זה מתבטא באובדן מוצקות ובגוון עור אפור ועייף. 
בשורה התחתונה, אפשר לסכם שויטמין סי הוא רכיב שהיתרון המשמעותי ביותר שלו הוא בסיוע לשיפור מראה העור, בין אם בהבהרת כתמים וסימנים, ובין אם זה לעורר ולהגן על העור מפני גורמים חיצוניים ש"מעייפים" אותו.
יתרון נוסף ופחות מוכר, שאני מציינת ממש במאמר מוסגר, זה הגנה מהשמש. לחומצה אסקורבית יש יעילות מסויימת בהגנה מקרינה, אבל אני אומרת את זה בהסתייגות גדולה כיוון שאני לא רוצה שתצאו מפה עם הרעיון למרוח קרם ויטמין סי ולצאת להשתזף, כי זה ממש לא המצב. ויטמין סי לא יכול להוות תחליף להגנה ראויה מהשמש בצורת SPF, אבל כן יש לו יכולות לסייע למוצרי הגנה מהשמש לעשות עבודה טובה אפילו יותר. (כתבתי על זה קצת יותר בהרחבה >> כאן).

מה החסרונות של ויטמין סי?
החסרון המשמעותי ביותר של ויטמין סי הוא חוסר היציבות שלו כרכיב במוצרי טיפוח. ייתכן שאתן יודעות זאת וייתכן שלא, אבל אם קונים בקבוק של מיץ תפוזים "סחוט טרי" בסופר, אפשר להנות מהרבה דברים טובים שיש במיץ, אבל ויטמין סי הוא לא אחד מהם. אם סוחטים פרי הדר, כדי להנות מהיתרונות של ויטמין סי צריך לשתות או לאכול את הפרי מייד, כיוון שהויטמין מתנדף באופן כמעט מיידי כשהוא נחשף לאור ולחמצן. 
אותו עיקרון קיים גם לגבי מוצרי טיפוח, ותעשיית הסקין קייר עמלה במשך שנים על פיתוח פורמולות שיהיו עמידות יותר בפני התחמצנות. ברגע שהויטמין סי מתחמצן הוא לא הופך ל"מקולקל" באופן שיכול לגרום נזק לעור, הוא פשוט הופך לחסר כל תועלת ושימוש במוצר כזה שווה ערך למריחת מים על הפרצוף.
אחד המיתוסים הגדולים בתעשיית הסקין קייר, זה לייצר מוצרים שיש להם צבע כתום ולמתג אותם כמוצרים המכילים ויטמין סי. זה הטעייה כפולה, כיוון שויטמין סי הופך לכתום רק אחרי שעבר תהליך חמצון והתקלקל, כך שלא כל מוצר טיפוח כתום בהכרח מכיל ויטמין סי בריכוזיות שיש לה משמעות כלשהי, וכשמדובר במוצרים שנחשפים לחמצן ולאור (צנצנות, פפיטות, בקבוקים שקופים) אין דרך לדעת אם הויטמין סי לא התקלקל. לכן זכרו - לא כל מוצר שמכיל ויטמין סי הוא בהכרח כתום, ולא כל מוצר כתום בהכרח מכיל ויטמין סי בריכוזיות שיש לה השפעה.
מלבד חסרון החמצון, יש אחוזון קטן של אנשים שלא יכולים לסבול שימוש בויטמין סי באופן טופיקאלי (במוצרי טיפוח) והוא יוצר אצלם גירוי בעור. את זה אי אפשר לגלות עד שלא מנסים להשתמש בכמה מוצרי טיפוח שונים המכילים נגזרות שונות של חומצה אסקורבית (כיוון שאפשר להיות רגישים לנגזרת ספציפית של חומצה אסקורבית, אבל לא לכולן).


אחד הסרומים המפורסמים שמכילים ויטמין סי, הוא הסרום של מאד היפי שזוכה להרבה באזז ברשת. זה סרום שמכיל ויטמין סי, בשילוב עם עוד רכיבים שונים (כלומר לא מדובר בסרום ויטמין סי טהור), שמגיע בבקבוק פפיטה. 
בגדול, ההמלצה הגורפת היא להשתמש במוצרי ויטמין סי המגיעים באריזה שאטומה לאור ולחמצן - כלומר בקבוק כהה (או מכוסה במדבקה) ומשאבה. 
הסרום של מאד היפי (להשיג >> כאן) מצליח בקטגוריה אחת (אטום לאור), אבל נכשל בשניה (חשוף לחמצן) ולכן אני ממליצה להשתמש בו בזריזות ולא להחזיק בבקבוק פתוח למשך למעלה מ-3 חודשים. כיוון שמדובר בערבוב של רכיבים ותמציות שונות, הצבע של הסרום הוא צהבהב עכור וקשה יהיה לדעת מתי הויטמין סי בו מתחמצן והופך להיות חסר תועלת.
אני כן רואה לנכון לציין שמאז שפורמולת החומצה אסקורבית נכנסה לשימוש במוצרי טיפוח ועד היום - עברו הרבה מים בירקון וכיום רוב המותגים מצהירים שהפורמולות שלהם יציבות מספיק להתמודד עם חשיפה לחמצן ולאור מבלי להתקלקל (כמו דה אורדינרי ואפילו סאנדיי ריילי המהוללים). במובן הזה כל אחת צריכה לעשות את השיקולים שלה, כיוון שפורמולה ברמה גבוהה יותר שתהיה יציבה, היא גם זולה פחות לייצור, על כן כדאי לבחור בצורה נבונה את המוצרים שאתן מוכנות להסתכן עבורם. אני, באופן אישי, משתדלת לבחור מוצרים שמגיעים באריזות שהן חסינות בפני לפחות גורם אחד (אור או חמצן), ומתרחקת ממוצרים שמגיעים בצנצנת או בבקבוקי פפיטה שקופים לחלוטין. אם המוצר לא אטום לחלוטין, אני עושה מאמץ לסיים את המוצר בתוך 3 חודשים.

איך משתמשים בויטמין סי?
השימוש בויטמין סי מתחלק לשני סוגים - שיקומי ותחזוקי. בשיקומי הכוונה לטיפולים המכילים ריכוזים גבוהים של חומצה אסקורבית כדי לשקם באופן המהיר ביותר פגמים שקיימים על העור, ותחזוקי הכוונה לשימוש רציף לאורך זמן במוצרים המכילים ריכוזיות נמוכה של ויטמין סי כדי למנוע היווצרות של פגמים חדשים וכדי ליצור הבהרה הדרגתית של פגמים קיימים לאורך זמן.
ככל שהפגמים על העור ישנים יותר, כך נדרש טיפול ריכוזי יותר, ובכל מקרה חשוב לזכור שויטמין סי לא יכולה לעמוד בזכות עצמו בתהליך של הבהרה ואיחוד של העור, אלא יש צורך לשלב אותו עם שגרה כוללת שמכילה גם חומצות אחרות.
הדרך המומלצת ביותר להשתמש בויטמין סי כחלק משגרת הטיפוח היום יומית, היא באמצעות מוצר סרום שמורחים בבוקר, מתחת לקרם ההגנה מהשמש. יש כאן תועלת משולשת, גם מעודדים את העור "לעבוד" במהלך שעות היום (ולא רק הלילה) ונהנים מיתרונות ההבהרה של ויטמין סי, גם מוסיפים רובד הגנה נוסף מהשמש (בהמשך למה שכתבתי בסעיף היתרונות), וגם מסייעים לעור להלחם בגורמים מחמצנים שבאויר המזוהם. 
טיפול מרוכז יותר, לכל מי שצריכה שיקום של פגמים עמוקים יותר, נעשה בלילה עם מוצרים המכילים ריכוז גבוה של ויטמין סי. ריכוז גבוה = 20% ומעלה. במוצרי מדף המכילים ויטמין סי הריכוזיות בדרך כלל לא עולה על 10%, אלא אם כן מצויין אחרת (אבל בדרך כלל קשה למצוא מוצרי טיפוח שמציינים בצורה מפורשת ריכוזיות של רכיבים פעילים. תוכלו למצוא את זה בעיקר אצל מותגים כמו דה אורדינרי). מוצרים המכילים ריכוזיות של מעל 15% ויטמין סי אין להשתמש בהם במהלך שעות היום, אלא רק בערב כדי לא להסתכן בהיפר פיגמנטציה.


אמפולות כמו אלה שמופיעות בתמונה מכילות ריכוזיות של 20% ויטמין סי טהור והן מיועדות לשימוש חד פעמי. הן שייכות למותג שנקרא Mesoestetic וניתן להשיג אותן רק אצל קוסמטיקאיות מורשות. טיפולים מהסוג הזה של ריכוזיות גבוהה של חומר פעיל נפוצים פחות בשוק החופשי (למרות שישנם מותגים שמציעים מוצרים בעלי ריכוזיות כזו, כמו למשל דה אורדינרי), ויותר מוכרים בקרב הקהילה המקצועית של קוסמטיקאיות. 
האמפולות הספציפיות הללו ניתנות בדרך כלל כחלק מטיפול הדרגתי להבהרה של פגמים על העור. כיוון שהמותג Mesoestetic מתמחה בנושא ההבהרה ותיקון פיגמנטציה, לצד שימוש במוצרים המכילים ריכוזיות גבוהה של חומצות ואנזימים (כאמור, אלה טיפולים מקצועיים ולא ביתיים), נעשה גם טיפול בויטמין סי הן כחלק מתהליך הטיפול בקליניקה, והן להמשך תחזוק התוצאות עם מוצרים בבית.
אגב, ניסוי מדעי נחמד שאפשר לבצע עם האמפולות יוכיח לכן עד כמה ויטמין סי טהור מתחמצן מהר. אם תטפטפו כמה טיפות מהאמפולה על מגבת לבנה נקיה, אחרי זמן ממש קצר תגלו שנוצר כתם בצבע כתום בוהק - סימן שהחומר התחמצן.
השימוש בויטמין סי בריכוזיות כזו יוביל לתוצאות מיידיות, אני השתמשתי באמפולה בערב וכבר בבוקר התעוררתי עם שיפור ניכר לעין בחלק מהפגמים על הפנים.
האמפולות הללו הן דוגמה לשימוש שיקומי במוצר ויטמין סי, כשהעיקרון המוכר לנו ממוצרי חומצה ורטינול עובד גם פה - ככל שהריכוזיות עולה, כך היעילות גבוהה יותר.

איך משלבים ויטמין סי בשגרת הטיפוח?
קודם כל, אני אקדים ואומר שאני יוצאת מתוך נקודת הנחה שצריך לשלב ויטמין סי בשגרת הטיפוח, השאלה היא לא "האם" לשלב ויטמין סי. זה רכיב שתהיה לו יעילות עבור כל אחת - החל מנשים צעירות שמתמודדות עם סימנים מאקנה של גיל הנעורים, ועד נשים מבוגרות יותר שמתחילות להתמודד מפיגמנטציה הנובעת מהזדקנות העור. לויטמין סי, כמו שראינו, יש מספר רב של תועלות וחבל לוותר עליו כרכיב בשגרת הטיפוח.
אני חד משמעית מעדיפה לשלב את הויטמין סי בשגרת הבוקר, כיוון שאם משתמשים בסרומים הנפוצים בשוק המכילים ריכוזיות נמוכה של ויטמין סי, אין שום בעיה לעשות בהם שימוש גם בשעות היום (וגם להנות מהיתרונות שלהם בהגנה מהשמש).
את הויטמין סי אני מניחה כשלב הראשון אחרי שאני מנקה את הפנים בבוקר, ומעליו מורחת את קרם ההגנה/קרם פנים.
השילוב של ויטמין סי בריכוזים גבוהים יותר ייעשה בלילה, וייעשה לא יותר מפעם-פעמיים בשבוע. למרות שהמונח "ויטמין סי" נשמע לא מזיק, ותמיד אמרו לנו שויטמינים זה טוב וצריך לצרוך מהם כמה שיותר - בכל זאת מדובר במוצר עם ריכוזיות גבוהה של חומר פעיל שאנחנו מורחות על הפרצוף ולכן כל המוסיפה גורעת. יש להתייחס לזה בדיוק כמו למסיכות חומצה או אנזימים שעושים בהן שימוש מדוד.


עוד סממן שיעזור לכן להחליט אם לשלב את הויטמין סי בבוקר או בערב - זו הפורמולה של המוצר (זאת בהנחה שהריכוזיות שלו "רגילה"). רוב הנגזרות של ויטמין סי מהולות במים ולא בשמן, וזו עוד סיבה מדוע אלה בדרך כלל סרומים מעולים לשימוש בבוקר כיוון שהם לא מוסיפים שכבה של שומניות מתחת לאיפור.
הסרום של Derma E שבתמונה (להשיג >> כאן) הוא סרום הבוקר שלי כיוון שמדובר בפורמולה מיימית קלילה למדי שמועשרת גם בחומצה הילאורנית, כך שאני נהנת מכל העולמות. ישנם גם מוצרי ויטמין סי שמהולים בשמן, או בקרם ופה זה כבר מאד תלוי בסוג העור שלכן - אם העור שלכן יבש מאד תוכלו להשתמש במוצר שמנוני יותר גם בבוקר, אבל אם העור שלכן רגיל-מעורב-שמן תצטרכו לשמור את זה לשגרת הערב. אם מדובר במוצר קרם, אז בדרך כלל הוא יגיע בצנצנת וכאן חזרנו לנקודה הקודמת לגבי אופן האחסון של מוצרי ויטמין סי בצורה שלא יתקלקלו.
כיוון שהסרום של דרמה E מגיע בבקבוק משאבה אטום עם מדבקה, אני מרגישה שזו אריזה טובה מספיק שתשמור על הרכיב טרי לאורך זמן.

אני מקוה שעניתי על כל השאלות שלכן בנושא ויטמין סי, ולסיכום - אם עדיין לא התחלתן לשלב ויטמין סי בשגרת הטיפוח שלכן, עשו זאת בהקדם!

16 תגובות:

  1. המון תודה על הפוסט המעניין והרבה יותר מזה- הבלוג המעניין! :)
    אני אשמח אם תוכלי להתייחס לסרום KLAIRS הקוריאני ולעובדה שהוא שקוף...
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה!
      הסרום הזה בעייתי מבחינתי, אבל - כמו שכתבתי בפוסט, יש היום מותגים שטוענים שהפורמולות מתקדמות ויציבות יותר. זה שיקול שכל אחת צריכה לעשות לעצמה אם להאמין להם או לא....

      מחק
  2. מעולה. תודה רבה. הדיוק הזה של מתי בדיוק כדאי להשתמש בכל דבר, הוא ממש פרייסלס.

    השבמחק
    תשובות
    1. משתדלת תמיד להיות כמה שיותר מקיפה :)

      מחק
  3. בזכותך הולכת להזמין את המאד היפי ��
    ושאלונת - בעצם איך זה מבהיר את העור? למשל כמו שחומצה גליקולית עוזרת להוריד תאים מתים, מה בעצם קורה פה שמשפיע על העור? ��

    השבמחק
    תשובות
    1. הוא מסייע בפירוק המלנין שגורם לפיגמנטציה.

      מחק
    2. תודה! פשוט אלופה ��

      מחק
  4. פוסט מצוין וכה נדרש!!!
    תודה רבה!!
    אז אני מבינה שויטמין C שאינו בריכוז טיפולי, את ממליצה להניח בבוקר מתחת לקרם הגנה.
    אבל זה מתנגש / סותר עם נינאנצמיד, נכון?

    השבמחק
    תשובות
    1. גילוי נאות - אני לא משתמשת בניאסינמיד, אבל לפי מה שהבנתי זה מיתוס ואין עם זה בעיה.

      מחק
    2. נגזרת מסויימת של ויטמין C (לצערי לא זוכרת איזו) מתנגשת איתו, וה״התנגשות״ היא בעיקר עניין של חוסר יעילות (כי הוא מוריד את רמת החומציות, ולכן מנטרל את היעילות של הניאצינאמיד).
      זוהי רק נגזרת אחת, וגם זו הנגזרת שפחות נפוצה בתכשירים (היא היעילה ביותר, אבל גם פחות יציבה).
      לגבי איזו נגזרת בדיוק - אפשר להריץ גוגל, ואני גם די בטוחה שבאתר של דה-אורדינרי הם מפרטים בדיוק איזו בעייתית.
      (הכל מ״מחקר״ אינטרנטי שעשיתי לפני כמה חודשים, לכן אני לא זוכרת איזו נגזרת בדיוק).

      מחק
  5. הי! תודה רבה על כל המידע, התחדשתי השכרת טיפוח בהמלצתך... אשמח לשמוע האם את מכירה מוצרים טיפוליים נוספים עם אחוז ויטמין סי גבוה מלבד אלו שמוזכרים בפוסט? עדיפות למשהו נגיש אינטרנטית אבל שלא מכיל שמן קוקוס...

    השבמחק
    תשובות
    1. אני מתנסה כרגע עם משהו חדש, אבל לא רוצה להמליץ לפני שאני מגיעה למסקנות סופיות. תמשיכי לעקוב, מבטיחה לעדכן כאן :)

      מחק
  6. שאלה:
    אפשר לשלב את המסכה של ויטמין c של lixir מעליה סרום של blith ומעל קרם לחות של ד"ר עור ליום מסדרת age complex? שיש בו רטינול?

    השבמחק
    תשובות
    1. את המסיכה של ליקסיר הייתי מעבירה ליום. את הרטינול מתחת לקרם לחות, אף פעם לא מעל.

      מחק
  7. האם אפשר לשים ויטמין סי אחרי גליקולית?)
    שלום

    השבמחק