מאז שחשפתי כאן את השימוש שלי בחומצה גליקולית, זו ללא ספק הייתה אחת השאלות הנפוצות ביותר שקיבלתי מקוראות - מה היא עושה? למה צריך אותה? איך משתמשים בה? למה זה טוב? אז אחרי שעניתי בקצרה לכל השואלות והבטחתי פוסט מורחב בנושא, הנה סופסוף מגיע הפוסט המובטח. הסיבה שהתעכבתי בכתיבת הפוסט הייתה כי רציתי להשתמש בחומצה כמה שיותר זמן כדי לגבש חוות דעת עקבית ורצינית.
מה היא חומצה גליקולית? החומצה הגליקולית שייכת למשפחת חומצות מסוג AHA, או -
alpha hydroxyl acids. חומצות השייכות למשפחה זו ידועות בתרומתן לטיפוח העור ומאד נפוץ למצוא חומצה גליקולית בטיפולי פילינג אצל קוסמטיקאיות ופלסטיקאים. החומצה המקורית מופקת מקנה סוכר, אך כיום מיוצרת בעיקר באופן מלאכותי. משפחת ה-AHA כוללת חומצות כגון חומצות סיטריס (תפוזים/לימונים), חומצה לקטית (חלב) ועוד. מבין משפחת החומצות, החומצה הגליקולית היא השימושית ביותר לטיפול בבעיות עור שונות, למרות שגם לחומצה לקטית לדוגמה יש תועלות שונות לטיפול באקנה. החומצה מגיעה בדרגות ריכוזיות שונות, אך כמוצרי טיפוח המשווקים לקהל הרחב היא מופיעה רק בריכוזיות 5-10%. בטיפולי פילינג מקצועיים תוכלו למצוא אותה בריכוזיות בין 20% ל-50%. מכירות את טיפול הפילינג הכימיקלי שאפשר לעשות במכוני קוסמטיקה ופלסטיקאים? הרכיב הפעיל בטיפולים מעין אלה היא חומצה גליקולית בריכוזיות מאד גבוהה.
מה עושה החומצה הגליקולית? החומצה היא בעיקרון מוצר פילינג. בעזרת רמת החומציות הגבוהה שלה, היא חודרת לשכבה העליונה של העור ומשחררת את ה"דבק" שמחזיק תאי עור מתים על גבי העור. בפועל, היא גורמת להתחדשות של העור באמצעות סילוק השכבות המתות העליונות וזירוז ייצור תאי עור חדשים ו"נקיים". כשאנחנו משתמשות בסבון פילינג על גבי העור, אנחנו בעצם משחררות רק את תאי העור המתים שכבר משוחררים ומחכים לגירוד שלהם מהעור. לעומת זאת, החומצה הגליקולית משחררת באופן פעיל תאי עור מתים אשר מתעקשים להמשיך להידבק לנו לעור הפנים.
תפקיד נוסף, הוא שיפור רמת הספיגה של מוצרי טיפוח על העור. לאור העובדה שהחומצה משחררת שכבת עור מתה, היא מאפשרת למוצרי טיפוח לחדור לשכבות העור ולעשות שינויי של ממש.
איזה סגולות ריפוי יש לחומצה? אם יש לכן עור בוגר עם בעיות פיגמנטציה, אם אתן סובלות מפצעונים קבועים על הפנים, אם נשארו לכן צלקות אקנה מהנעורים או כל בעיית מרקם אחרת של העור, החומצה הגליקולית יכולה לסייע לכן מאד. בזכות הפיליגנ שהיא עושה לעור, היא גורמת לחידוש תמידי של תאי עור, ובכך אפשר להיפטר מצלקות, סימנים ובעיות של חוסר מרקם אחיד. אם העור שלכן מרגיש מחוספס, עייף ומוכתם החומצה תסיר את השכבות המתות המכבידות עליו ותגלה את העור הנקי והחדש שממתין לכן מתחת לכל הצרות.
בנוסף החומצה מסייעת מאד במניעת היווצרות פצעונים חדשים, וגם אלה שיוצאים נעלמים מהר ולא מתפתחים לגודל הקבוע והמרגיז שלהם.
באיזה מוצרים קיימת החומצה? את החומצה הגליקולית אפשר למצוא כרכיב פעיל בסבוני פנים, מי פנים או כקרם פנים. לי יש ניסיון רק עם גרסת הקרם. מדובר בקרם צהבהב, לא שומני עם ניחוח חומצי עדין.
איך משתמשים בחומצה? אה, יפה ששאלתן! את הטיפול הביתי עם חומצה גליקולית מתחילים בשני שלבים.
רוכשים תחילה קרם חומצה גליקולית בריכוזיות של 5%.
משתמשים בחומצה בדיוק כמו שכתוב על האריזה - מתחילים עם מריחה בערב למשך חודש, כדי לתת לעור זמן להתרגל לחומצה ולשינויים שתעשה בו. את החומצה מניחים תמיד כשלב ראשון של שגרת הטיפוח (אחרי ניקוי כמובן). מעל החומצה מורחים את קרם הלילה, סרומים, שמנים לפנים או כל מוצר טיפוח אחר שלכן (החומצה צריכה להיות במגע ישיר עם העור). תבחינו מיד שכל קרם שתניחו מעל החומצה ייספג טוב יותר ותראו תוצאות טובות יותר מסרומים וקרמים.
אחרי שמסיימים את המיכל של החומצה בריכוזיות 5%, עוברים לחומצה בריכוזיות 10%.
שוב, עוקבים אחרי ההוראות על האריזה. משתמשים תחילה במשך 3 לילות בשבוע, עד שאתן מרגישות בנוח עם הריכוזיות הגבוהה. אחר כך אפשר לחזור לשגרה של מריחה בלילה ובבוקר. כמובן שכל הכללים רלוונטים גם כאן - את החומצה מורחים אחרי הניקוי ולפני כל קרם אחר.
איך מרגישה החומצה על העור? זה שורף! אל תיבהלו, זו תגובה נורמלית לחלוטין. אני מצאתי שהחומצה בריכוזיות 5% עיקצצה לי בתחילה על הפנים ואחר כך התרגלתי לזה. היא חזרה לעקצץ לי רק כשהיו לי אזורים בעייתים על העור, כמו הופעת הפצעונים ההורמונוליים החודשיים. לעומת זאת, החומצה בריכוזיות 10% כבר הרגישה לי שורפת יותר. לא אשקר, זו לא תחושה נעימה, אבל ידעתי כמה טוב היא עושה לעור שלי אז סבלתי את זה. עכשיו אני מרגישה איתה יותר בנוח, למרות שכשיוצאים לי פצעונים היא עדיין מעקצצת יותר מהחומצה 5%. מצד שני, ברגע שמורחים מעליה את קרם הלחות או הסרום, העור מרגיש הרבה יותר בנוח ואני ממש מרגישה את הקרם נספג היטב בעור ומלחח אותו כמו שצריך.
כדי שהחומצה תעבוד כמו שצריך, צריך להקפיד על שגרת ניקוי. החומצה משחררת תאי עור מתים, והתפקיד שלנו לוודא שהם באמת יורדים מהפנים שלנו. מקפידים על ניקוי פנים בבוקר ובערב ורואים תוצאות.
האם החומצה מסוכנת? לא הייתי אומרת שהחומצה בריכוזיות של 5% עד 10% מסוכנת. פילינג פולשני שמבצעים אצל מומחים שונים יכול לגרום לתוצאות הרסניות אם לא מבצעים אותו כמו שצריך, אבל זה רק בגלל שעושים שימוש בחומצה בריכוזיות מאד מאד גבוהה.
עם זאת, חייבים להקפיד על שני כללים חשובים:
1. חובה חובה חובה להשתמש בקרם הגנה מהשמש. חובה!! החומצה חושפת את העור לפגיעה הרבה יותר חמורה מקרינה וחייבים להגן עליו עם SPF30 ומעלה. אל תסתפקו ב-SPF המגיע בקרם הלחות או במייקאפ, השתמשו בקרם הגנה ייעודי. לא מומלץ להשתמש בחומצה במהלך שעות ביום בכלל, רק בשגרת הערב. בקיץ אני מקפידה מאד על קרם הגנה, בחורף אני מרשה לעצמי להסתפק ב-SPF שנמצא בקרם הלחות או המייקאפ בגלל רמת הקרינה הנמוכה יותר. בכל מקרה, אל תצאו מהבית כלי SPF כלשהו.
2. כדאי מאד להקפיד על שגרת לחות טובה מעל החומצה. אפילו בעלות העור השמן יתפלאו לגלות עד כמה החומצה יכולה לייבש את העור, וחייבים לשמור עליו מפני זה. החומצה בעצם מפרקת את שכבות העור המתות האוגרות בתוכן גם הרבה שמנוניות והעור מתייבש. אפילו השפתיים מתייבשות, למרות שלא מורחים עליהן את החומצה. אם תקפידו למרוח מעל החומצה קרם לילה עשיר או סרום וקרם לחות ביום, העור שלכן ייראה נפלא, רך, אחיד ומלוחח.
האם החומצה מומלצת לשימוש של כל אחד? כן! אם אתן בנות 20 ומעלה (לא הייתי ממליצה על החומצה לעור צעיר מידי), ובמיוחד לעור בוגר, החומצה יכולה לעשות לכן רק טוב. זה לא סוד שרוב מוצרי הטיפוח שאנחנו צורכות מכילים רכיבים פעילים בריכוזים מאד נמוכים ובפועל לא ממש עושים שינוי יוצא דופן בעור שלנו. כאן יש לכן הזדמנות לתת לעור שלכן טיפול יום יומי עם חומר פעיל של ממש שמעודד את העור כל הזמן להתחדש ולהשתפר. הסייג היחידי הוא בעלות עור יבש ממש. תהיו ערוכות לכך שהחומצה תייבש לכן את העור עוד יותר, אבל אני חושבת שאם תצטיידו במוצרי לחות טובים תוכלו לתקן את המצב, גם כי החומצה בעצמה תשפר את הספיגה שלהם בעור.
לאיזה תוצאות אפשר לצפות מהחומצה? אצלי באופן אישי החומצה עובדת לאט. כשהתחלתי עם ה-5%, את השינויים בעור שלי ראיתי רק אחרי חודש כשעברתי להשתמש בה גם בבוקר. השינוי המשמעותי ביותר מבחינתי היה העלמת כל הפצעונים שהיו לי על הפנים ומניעת הופעת חדשים. תקופת הקיץ היא תקופה קשה עבור העור שלי, אבל הקיץ האחרון היה העונה הכי "חלקה" שהייתה לי מזה הרבה זמן. כמו כן, העור שלי נראה אחיד, איבד אזורים אדמומיים או וורודים והנקבוביות נראו נקיות יותר. עוד שינוי כייפי הוא התחושה החלקה שהעור מקבל, אין דרך אחרת לתאר את זה חוץ מ-Smooth.
נקודה שחשוב לי לציין, היא שחומצה היא לא תרופה שאפשר להפסיק לקחת. החומצה פועלת רק כל עוד ממשיכים להשתמש בה. כשהיו לי שבועיים שסיימתי את ה-5% וחיכיתי שתגיע ההזמנה של קופסה חדשה של 10%, העור שלי חזר לכל הצרות והבעיות שהיו לו קודם. כשהתחלתי להשתמש ב-10% חזר כל התהליך של "ריפוי" מחדש. לגבי צלקות, השינוי הוא מאד איטי. החומצה מסייעת בעיקר בהעלמת סימנים חדשים, עם צלקות וסימנים ישנים ו"עמוקים" יותר זמן השינוי ארוך יותר. אני כן רואה שיפור, אבל הוא איטי ומינורי ואני מקווה שבסופו של תהליך יגיע כמעט לרמת היעלמות מוחלטת. עם נמשים לעומת זאת, החומצה היא להיט. העלימה לי כמעט לגמרי את כל נמשי הקיץ שנשארו לי מעונות קודמות והקיץ לא הופיעו לי נמשים חדשים בכלל. אני חושבת שזה סימן שהיא תהייה יעילה גם עם סימני פיגמנטציה רציניים יותר.
איפה משיגים את החומצה? אני מזמינה את החומצה שלי מהאתר iHerb.
נכון שזה קצת יקר (במונחי אייהרב), אבל זה לחלוטין שווה את זה! החומצה של Reviva Labs אינה סינטטית ומופקת מקנה סוכר אמיתי, אינה מכילה פרבנים והקרם מכיל גם תמציות של וויטמנים, שמנים וצמחים להרגעת העור. המותג מציע גם מי פנים המכילים חומצה גליקולית וכן סבון פנים גליקולי. אני מצאתי שהם נחמדים, אבל לא מעבר ולא מהווים תחרות לקרם חומצה.
וואו, אני לא מאמינה שיצא לי פוסט כל כך ארוך על החומצה הגליקולית! כיוון שקיבלתי עליה כל כך הרבה שאלות, רציתי להיות בטוחה שאני נוגעת בכל הנקודות האפשריות כדי שתוכלו לגבש דיעה מובססת אם לקנות אותה או לא.
אני מקווה שהצלחתי לענות על כל התהיות שלכן בנושא, אם לא אתן כמובן יותר ממוזמנות להשאיר לי שאלות נוספות כתגובה לפוסט!
***הערה חשובה: כותבת הפוסט איננה רופאה, רוקחת או קוסמטיקאית. כל הנכתב בפוסט הוא חוויית השימוש האישית של הכותבת ומסתמך על נסיונה האישי בלבד. נשים בהריון, נשים המטופלות או אשר טופלו בלייזר, נשים הנוטלות תרופות כלשהן באופן קבוע, נשים הסובלות מבעיות עור ספציפיות - יש להתייעץ עם רופא מומחה בטרם התחלת השימוש בתכשיר. כמו כן, בכל שאלה ו/או התלבטות רפואית אחרת - יש לפנות לייעוץ מקצועי. השימוש בתכשירים על אחריותן האישית של המשתמשות בלבד ***